יום שלישי, 12 בדצמבר 2017

ת"פ (ת"א) 23842-11-11 מדינת ישראל נ' אברהם לוי (19.11.2013) - חלק ב'


20.  לפי המאשימה, לצורך ביצוע תוכנית ההשפעה, עשו לוי ומדר שימוש בחשבון ניירות הערך של עופר פיתוח בפועלים סהר. לוי ומדר ניהלו את החשבון האמור, נתנו בו את הוראות הרכישה והמכירה ועקבו אחרי הפעולות שבוצעו בו.
21.  לטענת המאשימה, במסגרת ביצוע תכנית ההשפעה נתנו לוי ומדר הוראה, ביום 25.11.09, להעביר 20 מיליון ש"ח מחשבונה של עופר השקעות בבנק הפועלים לחשבונה של עופר פיתוח בפועלים סהר. בהמשך, לטענת המאשימה, בימים שקדמו למכרז למשקיעים המוסדיים ובפרט בין יום 26.11.09 לבין יום 1.12.09, העביר מדר, בהסכמתו ובידיעתו של לוי, הוראות להעליון שעיקרן הנחיה לבצע פעולות במסחר שתעלנה את שער אג"ח סדרה ד' לפני המכרז למשקיעים המוסדיים או תמנענה את ירידתו, באמצעות פעולות רכישה של האג"ח. לטענת המאשימה, ביום המסחר האחרון, מדר, בהסכמתו ובידיעתו של לוי, אף נקב ביעד וביקש מהעליון להביא את אג"ח סדרה ד' לשער של 117 אגורות. יתר על כן, המאשימה טענה כי מדר הגדיר להעליון, בהסכמתו ובידיעתו של לוי, את תקופת הזמן בה העליון מתבקש לפעול באג"ח סדרה ד', והבהיר כי תקופה זו מוגבלת לימים שקודמים למכרז למשקיעים המוסדיים.
22.  נוסף על כך, לגרסת המאשימה, מדר הבהיר להעליון, בהסכמתו ובידיעתו של לוי, כי לצורך העלאת שער האג"ח רשאי העליון לעשות שימוש בכל הסכום שנמצא בחשבונות עופר פיתוח (כ- 20 מיליון ש"ח) וכי אם יהיה צורך בסכום נוסף, מדר ידאג להעביר אותו. ואכן, לפי המאשימה, בהתייעצות עם העליון, מדר ולוי העבירו ביום 1.12.09, לפני שהתבצע המכרז למשקיעים המוסדיים, סכום נוסף של 10 מיליון ש"ח לחשבון עופר פיתוח בפועלים סהר והורו להעליון להשתמש גם בו לצורך העלאת שער אג"ח סדרה ד' או מניעת ירידתו.
23.  לטענת המאשימה, בהנחייתם של לוי ומדר פעל העליון בחשבון ניירות הערך של עופר פיתוח בפועלים סהר במטרה להעלות את שער אג"ח סדרה ד' בבורסה או למנוע את ירידתו. לפי המאשימה, לוי, מדר והעליון פעלו תוך ניצול בקיאותם בשיטת הרצף בה כל פקודת קניה או מכירה המשתתפות במסחר משפיעות על תנודת שער נייר הערך. המאשימה טענה כי ככל שמועד ההנפקה התקרב הגבירו לוי ומדר את הלחץ על העליון ובהתאם לכך, פעילותם התרמיתית באג"ח סדרה ד' הפכה אינטנסיבית יותר.
24.  בין היתר, טענה המאשימה, נעשה שימוש בשיטות של "ניקוי שכבות" ו"שיטת הזנבות":
א.      "ניקוי שכבות" - מתן הוראת קניה בשער גבוה משער הוראת המכירה הגבוהה ביותר ובכמות גדולה מסך כל הכמות המוצעת בשלוש השכבות הטובות ביותר של הוראות המכירה. הוראת קניה כאמור משמעותה עסקה בטוחה בה "נמחקות" שלוש שכבות הוראות המכירה הטובות ביותר. מחיקה זו חושפת את שערי המכירה הבאים והגבוהים יותר ולעיתים אף מותירה "זנב" של הוראת קניה בשער גבוה שנכנס לשכבה הראשונה של הוראות הקניה ומעלה את שער נייר הערך. רכישה באופן כזה מסמנת לשוק כי קיים קונה שמוכן לרכוש כמויות גדולות בשערים גבוהים ואינו "מתמקח" על המחיר. 
ב.       "שיטת הזנבות" - מתן הוראת קניה בכמות גדולה ב- 1 ש"ח ע.נ. (או כמות מזערית דומה) מהכמות של שכבת הוראות המכירה הראשונה ובשער השכבה השניה בהוראות המכירה. התוצאה היא שהוראת הקניה נפגשת עם כל השכבה הראשונה ובנוסף עם 1 ש"ח ע.נ. (או הכמות המזערית הדומה) מהשכבה השניה. כך, נוצר מצב בו השער נקבע על פי השכבה השניה, בעלת השער הגבוה יותר, בעוד שרוב העסקה נעשתה בשער הנמוך יותר. זו למעשה דרך להעלות את השער למחיר השכבה השניה באמצעות רכישה "זולה" יותר שרובה נעשה בשער השכבה הראשונה.
25.  כתוצאה מפעילות הנאשמים בין יום 26.11.09 לבין יום 1.12.09 (להלן: "תקופת ההרצה") עלה שער אג"ח סדרה ד' משער 115.72 אגורות ביום המסחר הראשון (26.11.09) לשער 116.9 אגורות ביום המסחר הרביעי (1.12.09).
26.  בתקופת ההרצה הנטענת רכשה עופר פיתוח, במימונה של עופר השקעות, אג"ח סדרה ד' בעסקאות רבות ובסכום כולל של 23.9 מיליון ש"ח. רכישות אלה היוו כ- 70% מתוך המחזור המצטבר באג"ח סדרה ד' שעמד על כ- 34 מיליון ש"ח (להלן: "רכישת האג"ח"). בכל אותה תקופה פעלה עופר פיתוח רק בצד הקניות והיוותה בין 62% לבין 97% מסך מחזור הקניות של אג"ח סדרה ד' באותם ימי מסחר.
27.  ביום 1.12.09 בסביבות השעה 15:30 התקיים המכרז למשקיעים המוסדיים. המכרז למשקיעים המוסדיים נסגר במחיר של 116 אגורות. לפיכך, מחיר המינימום במכרז לציבור נקבע על 116 אגורות. ביום 2.12.09 פרסמה מליסרון דו"ח הצעת מדף לציבור (להלן: "הצעת המדף"). תוצאות הצעת המדף פורסמו ביום 3.12.09 בדו"ח מיידי, בו דווח כי במסגרת ההצעה לציבור נתקבלו הזמנות לרכישה של 146 מיליון ש"ח ע.נ. אג"ח סדרה ד' בסכום כולל של כ- 170 מיליון ש"ח.
28.  לטענת המאשימה, מליסרון הסתירה מהציבור את תכנית ההשפעה, על אף שזו הייתה אירוע או עניין החורגים מעסקי התאגיד הרגילים, ולא דיווחה עליה במסגרת דו"ח מיידי או במסגרת הצעת המדף מיום 2.12.09.
29.  בעשותם האמור לעיל, טענה המאשימה, פעלו לוי, מדר והעליון כמבצעים בצוותא והשפיעו בדרכי מרמה על שער אג"ח סדרה ד'.
30.  בעשותם האמור לעיל, טענה המאשימה, פעלו לוי ומדר כמבצעים בצוותא והניעו או ניסו להניע אדם לרכוש או למכור ניירות ערך.
31.  בעשותם האמור לעיל, טענה המאשימה, גרמו לוי ומדר לכך שדו"ח מיידי של מליסרון יכלול פרטים מטעים והכל כדי להטעות משקיע סביר.
32.  בעשותם האמור לעיל, טענה המאשימה, גרמו לוי ומדר לכך שיהיו בהצעת המדף, שכמוה כתשקיף, פרטים מטעים.
33.  לפי המאשימה, לאור האמור לעיל, עופר השקעות, עופר פיתוח ומליסרון, באמצעות האורגנים שלהן - מדר ולוי - השפיעו בדרכי תרמית על שערי אג"ח סדרה ד'.
34.  לפי המאשימה, לאור האמור לעיל, עופר השקעות, עופר פיתוח ומליסרון, באמצעות האורגנים שלהן - מדר ולוי - הניעו או ניסו להניע אדם לרכוש או למכור ניירות ערך.
35.  לפי המאשימה, לאור האמור לעיל, מליסרון, באמצעות האורגנים שלה - לוי ומדר - גרמה לכך שדו"ח מיידי של מליסרון יכלול פרטים מטעים בכוונה להטעות משקיע סביר.
36.  לפי המאשימה, לאור האמור לעיל, מליסרון, באמצעות האורגנים שלה - לוי ומדר - גרמה לכך שיהיו בתשקיף פרטים מטעים.
37.  הוראות החוק לפיהן מואשמים הנאשמים:
אברהם לוי
38.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של השפעה בתרמית על תנודות השער של ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(2) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968 (להלן: "חוק ניירות ערך") יחד עם סעיף 29 לחוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין").
39.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של הנעה או נסיון להניע לרכוש ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(1) לחוק ניירות ערך יחד עם סעיף 29 לחוק העונשין.
40.  אי קיום הוראות סעיף 36 לחוק ניירות ערך ותקנות דו"חות תקופתיים ומידיים, התש"ל-1970 (להלן: "תקנות דו"חות תקופתיים ומיידיים") - עבירה על סעיף 53(א)(4) לחוק ניירות ערך.
41.  אי קיום הוראת סעיף 16(ב) לחוק ניירות ערך - עבירה על סעיף 53(א)(2) לחוק ניירות ערך.
גולן מדר
42.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של הנעה או נסיון להניע לרכוש ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(1) לחוק ניירות ערך יחד עם סעיף 29 לחוק העונשין.
43.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של השפעה בתרמית על תנודות השער של ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(2) לחוק ניירות ערך יחד עם סעיף 29 לחוק העונשין.
44.  אי קיום הוראות סעיף 36 לחוק ניירות ערך ותקנות דו"חות תקופתיים ומידיים - עבירה על סעיף 53(א)(4) לחוק ניירות ערך.
45.  אי קיום הוראת סעיף 16(ב) לחוק ניירות ערך - עבירה על סעיף 53(א)(2) לחוק ניירות ערך.
אליהו העליון
46.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של השפעה בתרמית על תנודות השער של ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(2) לחוק ניירות ערך יחד עם סעיף 29 לחוק העונשין.
עופר השקעות בע"מ
47.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של השפעה בתרמית על תנודות השער של ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(2) לחוק ניירות ערך.
48.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של הנעה או ניסיון להניע לרכוש ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(1) לחוק ניירות ערך.
עופר פיתוח והשקעות בע"מ
49.  תרמית בקשר לניירות ערך בדרך של השפעה בתרמית על תנודות השער של ניירות ערך - עבירה על סעיף 54(א)(2) לחוק ניירות ערך.

מה לעשות אם זומנתי לחקירה במשטרה

 גם אם אתם אזרחים רגילים לחלוטין, כל אחד עלול למצוא עצמו מזומן לחקירה במשטרה. לכן, חשוב לדעת כמה מזכויות היסוד שלכם, מכיוון שרשויות החוק בדר...